HAMİDİYE MTAL TARİHÇE

HAMİDİYE MTAL TARİHÇE

12.04.2021 1820

 

Okulumuz Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ; Padişah II. Abdülhamid tarafından tarımsal alanda çalışmalar yapılmak üzere " Hamidiye Ziraat Mektebi "adıyla 21 Mart 1891 tarihinde açılmıştır. Cumhuriyet öncesinden bu yana ziraat teknisyeni yetiştirmekte köklü bir kurum olan okulumuz 4 alanda hizmet vermeye devam etmektedir. Gıda Teknolojileri Alanı ile Tarım Alanımıza Merkezi sınavla , Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Alanı ile Laboratuvar Hizmetleri Alanına ise adrese dayalı öğrenci alınmaktadır.

 

 

OKULUN TARİHÇESİ

1885 yılında, Osmanlı Devleti döneminde, Bursa Sancağına bağlı Hamitler köyünde 26.000 dönümlük arazide dönemin padişahı II. Abdülhamid tarafından tarımsal alanda çalışmalar yapılmak üzere Ziraat Mektebi açılması emrini verilmiştir. 1887 yılında çalışmalar başlamıştır. Adını Bursa'nın Osmanlı topraklarına katıldıktan sonraki ilk Sancak Beyi olan Murat Hüdavendigar'dan (1.Murat) alarak "Nazari ve Ameli Hüdavendigar Hamidiye Ziraat Mektebi" adıyla 21 Mart 1891 tarihinde açılmıştır.

Kurulmasıyla beraber ziraat alanında devletin İstanbul'dan sonra en önemli merkezi haline gelmiştir. İlk okul kontenjanı 15 olarak belirlenmiştir ve okul ilk mezunlarını 1894 yılında vermiş olup, alanlarında çok değerli kişiler yetiştirmiştir. 1914 yılının ortalarında çıkan 1. dünya savaşı nedeniyle eğitimine ara verildi.

1. Dünya savaşının sona ermesinden sonra Cumhuriyet ilan edildikten sonra 1924-1925 Eğitim-Öğretim yılında tekrar eğitim vermeye başlamıştır. İlkokul mezunu olan herkes okula kayıt yaptırabilmiştir. 1930 yılından sonra çiftçi çocuklarına eğitim vermeyi hedefleyen okulun standartları biraz daha arttırılmış ve kayıtlarda ortaokul mezunu arama şartı getirilmiştir.

1949 yılından itibaren sadece Bursa'ya değil çevre illere de eğitim verebilmesi için adı "Bursa Bölge Ziraat Okulu" olarak değiştirilmiştir.

1967 yılında çıkarılan yasa ile adı "Ziraat Meslek Okulu" olarak değiştirilmiştir. Daha sonra Ziraat okulları 1980 yılında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na bağlanmış; ortaokul mezunlarının girebileceği kurumlar sınavı ile öğrenci seçmeye başlamıştır. Gıda ağırlıklı 4 yıl teknik eğitim veren yapısına kavuşmuş ve "Ziraat Meslek Lisesi" olarak adı değişmiştir.

1993 yılında tarımsal eğitimi çiftçi kesime de yaymak için "Tarımsal Mekanizasyon Eğitim Merkezi" olarak da faaliyetlerini sürdürmüştür. O zamanlarda tarımsal faaliyetlerin kolaylaştırılmasını sağlayan traktör ve teçhizatlarının kullanımının öğretilmesi konusunda çiftçiye yardımcı olmuştur.

2007 yılında okul Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan Milli Eğitim Bakanlığı'na geçmiştir. Milli Eğitim Bakanlığına geçişten sonra ilk mezunlarını 2010-2011 yılında vermiştir.

Kuruluşundan itibaren birçok kişiyi ülke tarımına hizmet için yetiştirmiş olan okulumuz; gelecekte de ülke tarımının daha üst seviyelere gelebilmesi için çalışmaya devam etmektedir.